سلامت فقط یک واژه نیست؛ بلکه اصلی است که ابعاد مختلف وجود ما را در بر میگیرد و مسلما همهی ما از اهمیت بالای آن آگاهیم. سلامت جسم، روح، ذهن و روان. همه و همه به گونهای انکارناپذیر بر کیفیت زندگی بشر تاثیر گذارند.
تا بوده چنین بوده و زین پس هم چنین خواهد بود…
بنابراین باید ملاک و معیاری متناسب با فهم عامه، سلامت کالاها و مواد غذایی مصرفی را برایمان روشن کند.
سیب سلامت دقیقا همان ملاک مهم است.بنابراین حتی اگر تا به حال متوجه آن نشده اید، از این به بعد، پیش خرید این محصولات در جست و جوی سیب باشید!
تفاوت نماد سیب سلامت با نماد سازمان غذا و دارو
حضور نشان سیب سلامت بر روی بسته بندی و پوشش محصولات نشان میدهد که محصول مورد نظر، هم پروانهی ساخت از سازمان غذا و دارو را دریافت کرده و هم توانسته گواهینامهی سلامت و ایمنی را کسب کند. در حالی که نشان سازمان غذا و دارو بر روی محصولات سلامت محور تنها به معنی دریافت پروانهی تولید از سوی سازمان بر اساس قوانین و آیین نامه هاست.
چه محصولاتی لایق نشان سیب سلامت اند؟
محصولاتی که مطابق با نظر و قوانین سازمان غذا و دارو، فاقد هر گونه ماده ی مضر و افزودنی غیرمجاز باشند! این علامت هیچ ارتباطی با ارگانیک بودن محصولات و مواد غذایی ندارد؛ فقط به خریدار اطمینان میدهد که فاکتورهای سلامتی در محصول وجود دارند. خلاصه بگویم؛ سیب سلامت مضر را از غیر مضر تفکیک میکند.
به صورت موردی و جزئی تر سیب سلامت به موارد زیر اختصاص داده میشود.
محصولات دارای پروانهی ساخت از وزارت بهداشت.
محصولات فاقد مواد و اجزای تشکیل دهندهی خطرناک.
محصولاتی که مطابق با قوانین تأیید شده از سوی وزارت غذا و دارو باشند.
محصولاتی با کمترین میزان نمک مصرفی در تولید و فرآوری آن ها.
محصولاتی که سموم شیمیایی در مواد اولیهشان جایی نداشته باشد.
محصولاتی با حداقل میزان کالری
محصولاتی که حدالامکان با مواد اولیهی طبیعی تولید شده باشند.
محصولاتی که کیفیتشان به کمک تکنیکها و تکنولوژیهای مدرن، تغییرات در فرمول ساختاری و استفاده از مواد فراسودمند مثل پروبیوتیکها افزایش یافته است.
و…
چرا سیب سلامت اهمیت دارد؟!
هر کشور و آیین و فرهنگی، سرشار از علائم و نماد است. فرهنگ ایرانی هم از قاعده مستثنی نیست. از گذشته های دور تا به حال، در فرهنگ ما، سیب نشان سلامتی بوده است. شاید زیاد به گوشتان خورده باشد که سیب میوهی بهشت است. این دیالوگ قدیمی که نسل به نسل میان ما چرخیده، گویای اهمیت سیب در فرهنگ و آیین ماست.
بدین منظور، سازمان غذا و دارو از نشانی ساده اما آشنا با ذهن عامهی مردم کمک گرفته است که در خاطر میماند و قابل درک میباشد.
هر گردی گردو نیست؛ هر سیبی سیب سلامت نیست! اگر قرار باشد با توجه به این لوگو از سلامت و کیفیت محصولات غذایی آگاه شویم، پیش از هر چیز باید این نشان را بشناسیم.
این نماد دو رنگ دارد؛ سبز و آبی. یک برگ سبز با طراحی چشم مانند در میان سیب آبی رنگ لوگو دیده میشود. چشم نماد نظارت است. نظارت سازمان غذا و دارو بر سلامت محصول! این نماد همچنین از دو حرف لاتین F و D را در بر گرفته است. F نخستین حرف واژهی Food به معنی غذاست و D به واژهی Drug یعنی دارو اشاره دارد.
سیبهای تقلبی و تشخیص اصالت کالاهای سیب دار!
در سال های گذشته در راستای اجرای طرح ردیابی و کنترل محصولات سلامت محور، قرار شد برچسبهای سیب سلامت روی این محصولات زده شود. بنا بر این بود این برچسبها مردم را در هنگام خرید از امنیت خود و کیفیت اجناس مطمئن کنند. اما متاسفانه به مرور زمان برچسبهایی که قرار بود خیال مردم را آسوده کنند، وارد بازار شد و در میان فروشندگان دست به دست چرخید و نهایتا تقلبات زیادی در این زمینه صورت گرفت.
سیبهای سلامت روی محصولات مضر، قاچاق، غیر ایمن و غیر اصل چسبانده شد و هنوز هم این موارد در بازار دیده میشود!
پس چه باید کرد؟
سازمان غذا و دارو در این باره توصیه میکند تنها به دیدن سیب سلامت اکتفا نکنیم؛ بلکه از راههای دیگری نیز از سلامت و اصالت محصولات مطمئن شویم. برای مثال استعلام اجناس از سامانهها و مراجع قانونی! روشهایی متفاوتی برای این منظور وجود دارد مثلا میتوانیم به سایت اینترنتی سازمان غذا و دارو مراجعه کنیم و نرمافزار مربوط به رهگیری محصولات سلامت محور را دانلود و نصب کنیم.
نتیجه گیری
در هر کشوری، سازمانها و ارگانهای مختلفی در راستای وضع قوانین، نظم دهی و نهایتا رفاه و سلامت جامعه تلاش میکنند. سازمان غذا و دارو از جمله این سازمانهاست. هدف نهایی و وظیفهی اصلی این سازمان تأمین امنیت و سلامتی مردم است. بنابراین بر محصولات سلامت محور نظارت کاملی دارد. بدین منظور و برای آگاهی سازی عموم، از نشان سیب سلامت استفاده کرده و با نصب این برچسب روی محصولات، مردم را در ارتباط با کیفیت و سلامت اجناس آسوده خاطر میسازد.